torsdag 30 augusti 2012

Nyttiga antioxidanter

Idag blev jag så grymt sugen på hallon! Hallon är ett av mina favoritbär som jag gärna äter till naturell yoghurt. Som till lunch idag till exempel. Men sedan var jag på stan för att fylla på förrådet av ekologiskt te och kom osökt hem med ett supergott hallonbladste. Faktiskt så gott att jag nästan skulle kunna tänka mig att byta ut kaffet... Nästan. Vi får se...

Hur som helst, nu under kvällen så blev det något av en hallonfrossa då jag mixade ihop hallon, mango och havremjölk till en god smoothie toppad med valnötter och kanel. Jamjam:)



Hallon tillhör kategorin rosväxter och är faktiskt en ganska unik tillgång med tanke på sitt innehåll av en särskild super-antioxidant - ellagitanninerDetta ämne finner man bara i riktigt små mängder annars i jordgubbar. Jag har läst att det eventuellt även kan finnas i någon kinesisk ört. Fantastiskt va! Och vi som har vilda hallon i mängder ute vid stugan.

Nu finns det en rad olika sorters hallon, men vilka dessa är tänker jag inte gå in vidare på. Det är i vilket fall ett riktigt superbär, fullspäckat av antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer!

Hallonbladen går att torka (kan dock vara bra att läsa på om den processen. Har aldrig provat själv. Än.) och kan användas bla till att koka te på, men även som munvatten vid sår i munnen eller för att badda på sår som inte vill läka.

Även kanel innehåller en hel del antioxidanter. Dessutom har kanel bakteriedödande effekt och ska kunna hämma tillväxt av svamp i kroppen.

Själv älskar jag kanel och äter gärna denna krydda till gröt och i yoghurt. Och självklart är kanelbullar en riktig favoritgoding;0)

Men som med allt här i livet - lagom är bäst!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar