Det kött som jag helst föredrar är faktiskt viltkött. Renfilé, rätt tillagad med mustig marinad, persiljerotspuré och rostade rotsaker tycker jag är grymt gott, för att nämna ett exempel. Jag skrev ju i tidigare inlägg att jag är lite gourméig;-) Av mindre gourméig karaktär är grillkorv (med finsk senap, utan bröd eller tillbehör), som jag älskar! Nu de senaste veckorna börjar jag nästan tro att jag går på "korvdieten"....
Sen är jag väldigt förtjust i röding och blåmusslor. Tillagade blåmusslor med primörer, grädde, vitt vin och färska kryddor senast för ett par dagar sedan. Och dagen efter röding i foliepaket på grillen. MUMS! Och ändå så funderar jag på om jag inte skulle bli vegetarian i alla fall... Även om det finns mycket gott att "gå miste om", så vet jag att det finns mycket gott att vinna.
Det är av olika anledningar jag har dessa funderingar. Dels av hälsoskäl. Inför min studieresa senare i höst till ayurvedakliniken i Kerala, så rekommenderar de att man slutar med kött (och kaffe samt svart te) ca två veckor innan. Under min vistelse där så kommer jag enbart att äta vegetarisk mat. Och jag gillar verkligen vegetarisk mat! Skulle jag lära mig ännu mer om det vegetariska köket så skulle jag kanske inte ens sakna korv och renfilé;-)!
Sedan är det såklart en miljöfråga. Vegetarisk mat är en förnybar resurs som inte kostar lika mycket (på olika sätt) att producera. Men jag skulle inte vilja gå och köpa färdigmat som görs till exempel med tofu och sojaprodukter. Eftersom det är i princip konstgjord mat, så känns det inte direkt hälsosamt att äta den, lika lite som "vanlig" färdigmat. Prefabricerat tycker jag inte om. Nä, ska jag äta vegetariskt ska det vara från ekologiska och så närproducerade råvaror som möjligt. Från min egen trädgård på stugan till exempel, som jag har vilda utvecklingsplaner inför nästa säsong.
En tredje aspekt är att jag mår lite dåligt av att tänka på att vi (=människan) föder upp djur enbart för att de ska bli mat och att många av de djuren inte får ett värdigt och bra liv.
Jag vet dock inte om jag är redo för att bli vegetarian på heltid just nu. Men än så länge tänkte jag mig ett slags mellansteg. Detta innebär att jag till största del ska äta vegetariskt, men jag kan även äta ekologiskt kött från gårdar där jag vet att djuren behandlas bra. Fisk och blåmusslor är jag inte beredd att ge upp riktigt ännu. Inser att jag har dålig koll på hur och vart blåmusslor fångas, så det måste jag kolla upp.
Sedan får vi se hur jag känner efter resan till Indien. Jag menar, mår jag topp av den vegetariska kosten så finns det väl egentligen ingen anledning att gå tillbaka till att äta kött? Eller? Det återstår att se:-)

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar